Innan installation

Det är flera saker du bör tänka på när du ska sätta upp utomhusbelysning så att du får den effekt du vill uppnå och så att den blir säker. Nu ska vi på utomhusbelysning24.se ge dig en liten checklista som kan vara bra att ha tillhands när du gör detta.

Checklista

  • Planera. Hämta inspiration genom att besöka belysningsbutiker och trädgårdssajter som ger dig fina tips och råd. Gå runt i trädgården och runt huset och fundera på var det kan vara lämpligt att sätta upp utomhusbelysning. Kanske vid rabatterna, vid dina trädgårdsgångar, på din fasad, på din veranda eller altan?
  • Belysning för utomhusbruk. Se till att bara köpa belysning som är anpassad för utomhusbruk för annars kan den kortslutas eller bli strömförande. Se även till att utomhusbelysning är CE-märkt eller har någon annan godkänd märkning som garanterar att utebelysningen är säker.
  • Kontrollera IP-beteckningen. Välj också en utomhusbelysning som har IP-märkningen IP44 eller högre. Den första siffran i IP-märkningen visar hur stöttålig belysningen är och den andra siffran visar hur fukttålig den är.
  • Skaffa en jordsfelsbrytare. En jordfelsbrytare är ett måste när man sätter upp belysning som kan drabbas av fukt och väta, såväl utomhus som i våtutrymmen. Om någon av dina armaturer mot förmodan skulle bli strömförande slår jordfelsbrytaren av strömmen så att ingen skadas och så att utomhusbelysningen inte börjar brinna. Om ditt hus inte har en jordfelsbrytare kan du skaffa en extern sådan.
  • Skaffa säkra skarvsladdar och stickkontakter. Alla skarvsladdar och stickkontakter måste vara anpassade för utomhusbruk, annars kan de börja leda ström eller kortslutas.
  • Kontakta en elektriker. Hör med en elektriker om du har rätt att sätta upp den utomhusbelysning du har köpt, ofta är det inte så. I sådana fall måste elektrikern göra det istället.